Welcome to 水藍魔力!

帳號註冊
基本設置

贊助我們
商城道具
遊戲資料
最新公告
帳號資訊
水藍攻略 Wiki
下載區
忘記密碼
帳號轉移
聯繫GM

常見問題
家族領域
名字變更
違規舉報
什麼都有、什麼都賣!
你有沒有看到漢克?
沒有!

角色移除

水藍攻略網

社群招募 & 群組發佈

搜索
樓主: 咸魚

[吹水閒聊] 造斧工吐苦水

邁步前進者

GameMaster 發表於 2013-12-14 09:13
首先因果加倍魔量意義不大,要用的還是會用
然後追月 55%>75% 這個調整絕不是一點點
就算我直接修改近戰 ...

首先因果加倍魔量意義不大,要用的還是會用
然後追月 55%>75% 這個調整絕不是一點點
就算我直接修改近戰無法使用因果,我想也做不了你想要的這種效果
只會再減低大家玩近戰的意欲,還者就是迫使大家用轉職保証書轉弓手練級等

的確, 如果現在近戰改為不可用因果, 很多人可能會先做弓手升至高LV 再轉為近戰, 不過, 當作他們是在90 100LV 轉番做近戰,
起碼 8 9 10 劍斧到時係有消耗的, 現在的情況是大部份近戰都會拿回力標升LV, 即是到了 8 90 LV 還是會看到是拿著回力標而不是近戰武器, 先做弓手后轉職起碼 (7) 8 9 10 劍斧 是會用到, 近戰因果升LV是 2-8 甚至9LV  近戰武器都不會用到, 最多 有一把6LV 劍打王拿出來(打王的消耗本來就一定會少過用黎升LV), 一把10-11LV 劍斧PK場來用, 反正PK 場不扣耐, 我一把10-11LV 近戰武器已經唔駛再砌, 咁到底2-11LV 劍在哪裡消耗的呢, 這個我不知道

而且, 因果的確令人覺得玩近戰易左, GM 是想係改左追月之后, 不想再減低大家玩近戰的意欲, 但是, 其實而家既近戰講到底只是
打王個十幾分鐘既時候係近戰, 平時 都係投擲系職業. 相比起玩回力標, 玩家玩斧玩劍的意欲, 一早就不太大. 無左因果, 我先做弓手, 但過90LV 我點都係近戰職,我不會90LV 還拿著弓 / 回力標.

再來針對你說的這一部份

"我也有一隻lv80的因果劍士 (照現時情況唔打算會學追月)
玩到現在除了就職(國民劍)升技(平民劍)及打王(Lv6劍)會用劍之外
真係長期拿標 開服到而家差唔多兩個月
我買劍既數量真係五隻手指數得哂…"

首先這裡其實我覺得很有問題,這句反過來就是
"玩到現在除了練功用回力標之外,真係長期拿劍 (就職,升技,打王,PK)"
然後追月本身學習就有一定難度,調整後相信亦至少需要 70 級或以上才能學習,
就是說即使因果被改弱什至取消,既然你打王也只用 (Lv6劍) 的話,
作為一名 Lv80 的劍士的你買劍數量少很正常 (你說會使用氣功彈的話這問題顯得更大了)

其實上面我都講了, 現在 升LV =回力標, 當作真的 就職,升技,打王,PK 長期拿劍; 就職,升技 = 國民劍/斧 =NPC 可買; 打王 =6LV 劍 (相比起用來升LV 機乎無消耗)  PK場 = 9-11LV 劍 (反正無消耗) ; 所以近戰武器的消耗是打王的那一點點 + 國民武器 = 近戰武器生產職業其實係唔需要的

就算扣耐可以解掉決你說的問題,但這都是建立在有人玩PK 的情況下
你能肯定聚玩家會因為扣耐玩 PK 從而買更多的裝備麼?
或者我簡單點說,我沒有從一個 PK 是扣耐久設定的私服中看到過 PK 多人的一個私服,可以說幾乎都是無人玩的

我明白其實PK 場不扣耐是GM 想鼓勵玩家多PK, 因為如果扣耐, PK 人數會減少, 而且的確我不肯定玩家會因為扣耐玩 PK 從而買更多的裝備, 只不過, 而家個問題不只是PK 場不扣耐, 而還有近戰因果的問題, 其實只要改是但一樣就會好好多;

如果改PK 場, 只是從上面[就職,升技 = 國民劍/斧 =NPC 可買; 打王 =6LV 劍 (相比起用來升LV 機乎無消耗) PK場 = 9-11LV 劍 (反正無消耗)] 中 增加 PK 的一點點消耗, 令2-11LV 的近戰武器 中 至少 9-11 LV 是多一點消耗, 如果唔改因為想鼓勵玩家多PK, 同埋怕就算改左都無大成效.

如果改近戰因果, D人就會變弓手,
但[就職,升技 = 國民劍/斧 =NPC 可買; 打王 =6LV 劍 (相比起用來升LV 機乎無消耗) PK場 = 9-11LV 劍 (反正無消耗)]
就會變成 [就職 = 國民劍/斧 =NPC 可買; 升LV = 弓;升技 = 任何LV既 劍/ 斧, 打王 =6-11LV 劍 (相比起用來升LV 機乎無消耗) PK場 = 9-11LV 劍 (還是無消耗)],
這樣 原本只有 6LV 劍斧 跟 無限回力標的消耗 就會變成 " 弓, 劍 , 斧" 消耗, PK 場因鼓勵玩家多PK不用改, 飼養/ 護士 / 封師 等 還是回力標的消耗者. 所以 個人覺得 近戰因果的問題係比PK 場不扣耐大.

或許仲有其他方面係我一個玩家諗唔到而GM 是有顧慮的, 我只是針對 見到的問題去想, 如果有咩方面既我無見到的, GM 提出后 起碼玩家會明白 為什麼改 為什麼不改, 而如果一個方法係唔得既, 咪大家諗下其他方法, 好過 不明不白/難解決不理它就是,但 問題還是沒解決.
回復 支持 反對

蒼之風雲

方便些拿武武都練到的地方
如合精合牛
不是能解決問題?
回復 支持 反對

邁步前進者

bbskwok 發表於 2013-12-14 11:13
方便些拿武武都練到的地方
如合精合牛
不是能解決問題?

的確, 我很同意 如果真係 有人去合精 合牛的話, 真係會多點人使用6-7LV 的單体武器.
但是, 合牛又要打前置, D 牛又痛, D精又多血, 在合牛合精 的階段, 我不如去 冰樹 --> 雪塔 , 有 5-10隻怪, 又多經驗過合牛合精, 反正我回力標清到多怪, 我一定會揀又易打D又多經D的地方而唔會去合精合牛.
我暫時都未見過有團叫合牛(可能有人叫過 我無見到啦). ;P
回復 支持 反對

奔跑的春風

岩岩開服果陣D精難合到呢

造得斧就真係預左無人買
3-5斧會好賣&拎11斧黎自HIGH ONLY
傳說中第一團樹海帶學寵技是可以帶隨身銀行的
然後帶完就叫GM 禁止樹海隨身銀行
那人不是我
回復 支持 反對

禁止發言

回復 支持 反對

邁步前進者

扣武器最大耐久度係會加快武器既流轉
我亦明白你點解 建議回力標會扣得多過近戰武器
(因為增加武器既流轉之餘 又想鼓勵人多用近戰武器)
不過 回力標 扣80% 真係有點太多
一把武器大約有 300幾耐久 扣80% 遮係 300- (240 <-- 300既80%) = 回力標剩番60-80 最大耐久?
80耐久度 的回力標 先不說戰系玩家會不會買
本來 專用回力標的 職業 如護士 / 飼養 也不太方便
而且 80耐久度 其實消耗后 我個人就會揀掉地 而不會修理
會唔會影響到修武職業又係另一問題
方向係好 但扣減數字比較驚人:)

回復 支持 反對

禁止發言

回復 支持 反對

無名的旅人

出埋抹布, 一把武打天下

以後仲想賣得出?
回復 支持 反對

敬畏的寂靜

士巴拿 發表於 2013-12-15 20:56
不如回力標武器耐久性扣80%
近戰武器減50%

好奇芭諗法
好一個損人利已方法
回復 支持 反對

注意禮節,避免過短的回帖,培養良好風氣!
若發生問題,回帖請附上伺服器、子分流、所在地區、網絡供應商,以利管理員處理。