Welcome to 水藍魔力!

帳號註冊
基本設置

贊助我們
商城道具
遊戲資料
最新公告
帳號資訊
水藍攻略 Wiki
下載區
忘記密碼
帳號轉移
聯繫GM

常見問題
家族領域
名字變更
違規舉報
什麼都有、什麼都賣!
你有沒有看到漢克?
沒有!

角色移除

水藍攻略網

社群招募 & 群組發佈

搜索
樓主: 卍御

[吹水閒聊] 其實係咪得我一個討厭抽獎

路旁的落葉

我都唔鐘意抽獎. 都冇咁多錢抽. 但水藍 行到咁耐仲有生存空間. 證明佢有可取之處.
呢到其實對新手 都係個挑戰, 但唔係冇得玩.
你唔識玩 咪入族群, 大把人教你 點樣搵錢. 你肯肝 大把賺錢機會 , 普檔改哥改貓狗 夠你用過世.
練功8紫裝 又唔係好貴. 加埋依家有黃迷 俾你刷. 其實算係咁.
覺得普通寵物 唔吸引 咪去反映下 . GM又唔會唔睇 , 可能意見多時 遲下會出係活動到.
再者私服某程度上D神寵 係需要贊助架啦.. 唔係佢地點維持個server 營運?
你想要神寵 睇唔上改哥改貓狗, 咁冇計.
你唔想肝, 又唔想課 , 真係冇人幫到你.
再講. 要維持一個私服 其實佢地HARDWARE . 或者隻GAME個主程式 真心有限錢 . 貴係維護 , 數據中心 , Server license upgrade , 防火牆 . 每年俾錢搞.  唔推返D抽獎 推D神寵 係贊助系列去抽 , 佢地點維持? 你估佢地仁愛堂開倉派米咩? 都要有人課金架.  
再者 做手機APPS 風險大 , 投資一大筆 仲肯定大把BUG 有排改 , 如果多人玩 背後數據中心租場維護更加貴. 要再更多配套. 最尾, 你都要課金 .  冇人玩 , 仲衰. 蝕硬.  邊個同你去搏?

最後, 等GM區及灰熊就會多返人~
利申: 玩左一年左右既玩家 . 靠肝有第1桶金
回復 支持 2 反對 0

路旁的落葉

討厭抽獎?
其實隻game一定要抽獎先玩到落去咩?
眼紅人法拉利 然後怪法拉利廠?
回復 支持 反對

地上的月影

我只會講
只懂得抱怨,最後遊戲無大改變,只有自己無奈不快樂,何苦呢?
而且你都算OLD PAT PAT,反而唔係應該更睇化?
魔力呢隻舊GAME係我地人生中佔既時間其實唔算好多,享受過就算,那怕係一會兒,唔好咁執著
心態轉換先係重點,到唔玩個時咪又係回到現實。
其實我覺得最唔開心唔會係隻GAME點改,係以前同你玩開既人離開唔再番來先係最唔開心
BYE

回復 支持 1 反對 0

邁步前進者

魔力原本就係咁玩 水藍已經比你好多機會去得到D王寵 仲想點
抽唔起咪努力D囉
你想肝去得到某D野不如去肝下賺錢 去買隻啦
忽忽地
回復 支持 反對

路旁的落葉

其實我俾你肝一個月去換隻寵咁又點
有閒錢抽獎既人咪一樣去買返黎
我唔係好明你UP乜?
回復 支持 反對

蒼之風雲

小鳥蹺起來就 發表於 2020-1-31 17:19
偷貓偷狗偷鬥魂一個月也有1組楓
認真肝 想抽甚麼就抽甚麼

岩啊清        
反對就是對我最大的支持
回復 支持 反對

路旁的落葉

CHING有冇諗過贊助下水藍  將D有抽獎成份既贊助卷賣返出去
E家一張起碼都500楓
姐係你贊助4000HKD已經有25000楓
25000楓夠你玩幾耐?  王寵都買到幾隻
回復 支持 反對

呢喃的歌聲

如果要說的話 只能說我不是太喜歡鹿耳抽出來的機率太低
應該跟之前一樣再給玩家多一點東西 像是最初的血盟騎士 龍骨化石
每買一個禮包 會給你一個物品Y, 集齊物品Y 50個 可以換取 特別寵物一隻

回復 支持 反對

路旁的落葉

依代可以肝呀 你可以自己跑改圖自己捉樹
咁你肝到未?
回復 支持 反對

地上的月影

Stanleysss 發表於 2020-2-3 19:49
依代可以肝呀 你可以自己跑改圖自己捉樹
咁你肝到未?

都話要抽唔得囉, 人地唔鍾意抽, 只有肝, 但係又唔可以太哂時間XD
回復 支持 反對

惡人

勤力 發表於 2020-1-31 16:24
請你講野唔該客氣小小,原意只係想幫你。

我們好意比人罵,可憐啊~
回復 支持 反對

惡人

yoyolove 發表於 2020-1-31 16:27
伺服要收入才平衡,各有各愛,追求那些的話你永遠也不會滿足

講得根,我都好同意你講的!因為我都是各有各愛咁玩水藍的~
回復 支持 反對

惡人

勤力 發表於 2020-1-31 16:32
宜家d細路都唔打online game,淨係識電話game

其實你可以走的!

講得沒錯~你同你D細路玩手機GAME啦~黎水藍私服玩咩姐~
唔玩就唔好係道廢UP啦~
回復 支持 反對

蒼之風雲

物價高漲 到處都係
無論水藍 魔力正服 甚至現實
不如你介紹一下有咩地方既物價唔係通漲而家通縮 請指教

物價高漲?新手難生存?

人人都係由新手做起
事先利申我係0課金人士可能有其他玩家係會先課一筆之後賣魔幣做起手資金
但係就算冇呢筆起手資金 水藍對新手既幫助仲唔夠?
先唔講唔似正服咁要比點數月費
無限開ACCOUNT 3開傳教去3.0掛鹿皮 之後洗1A鞋/1A帽要賺起手資金容乜易?
連學獵技做裝果100蚊都唔洗仲想點? 當年我玩正服 果陣仲有7日免費新手ACCOUNT
單係為左打齊學技果200魔幣(獵+做鞋) 係門口哥布林磨幾耐?

有心機用掛幾日 幾萬蚊魔幣新手仲唔夠生存?
先有新手任送既裝 性能上已經夠頂2 3級裝
再黎 年年一到4月10月 成地都係5LV弗旦裝可以執 至少都頂到6~7階裝

武器方面 唔係去到50LV UP既地方都未有太高的必要性換武
而且成本唔算太高

最後 人都去到50UP 開隻弓手去里洞打魔石賺錢好難? 唔根唔記得水藍既掉石率已經加倍
門口入場費300冇左 魔石仲有得堆疊 仲想點?

高LV後 有能力既可以帶團解任(我頭1千楓就係靠帶團打王賺返黎)

東醫獵板無人出團
冇人叫團你唔識自己叫?

宜家水藍搞到乜都要抽,機率又低
請問有咩遊戲唔係機率制?
online game手機game有邊隻GAME係冇機率成份?
營運本來就要有成本, 唔靠部份玩家課金邊度有錢租SERVER?
下下100% 不如直接開放GM CONSOLE COMMAND 比你要乜有乜丫笨

係唔鐘意既 你咪自己租個SER做GM, 將D機率 SET到全部100% 幾千蚊人仔滿足晒你
不過我都想睇下呢D SER既壽命有幾長

個人鐘意魔力係佢既主線的世界觀 劇情. 職既多樣性(每個職或多或少都有佢存在的必要性)
解任獎品有機率性 雖然有D位伙可否認有FARMING既苦悶 但過程入面可以同其他人傾談交流亦係樂趣既一部份

十條公頻九條賣野,死城咁
魔力始終係一隻近20年既遊戲
要係根本設定上有大變動係冇乜可能
而家仲會玩魔力的 絕大多數都係已前細過有係正服玩過的人
而家個個出晒黎社會做野要養家
上線時間變少冇得避免既因素
速食文化的出現亦係無可奈何(快速親友團大腿團的出現)

唔願冇人咪嘗試下去各大族點識下新朋友
總會有人埋到堆

最後而家既水藍變到有D似死城
無可否認個人都有類似既感覺
但玩左咁多年 你都應該知道水藍永遠最多人既時間得幾個
一係4月GM區開放 個個人去爆LV 將團左一年既鐵牛卡豬拎晒出黎
同時將自己一年(半年)所賺的錢拎去抽心頭好 (10月萬聖同理)

另一個就係暑假灰熊
用一年團出黎既材料寶石 用大堆水料去打A/灰熊
一係拎D章去賣 賺錢 一係就係將打返黎既章去換心頭好
人人都係咁過 世界唔係圍住你而轉
人只可以適應環境黎生存 (適者生存呀)

回復 支持 1 反對 0

奔跑的春風

versuslo 發表於 2020-2-5 12:56
十條公頻九條賣野,死城咁
魔力始終係一隻近20年既遊戲
要係根本設定上有大變動係冇乜可能

現在不是旺季
城裡沒人這帖說的有道理 應該是原登太方便導致
現在都有直接在彩頂或火谷底喊團
https://www.bluecg.net/forum.php? ... =361897&pid=3410162
回復 支持 反對

注意禮節,避免過短的回帖,培養良好風氣!
若發生問題,回帖請附上伺服器、子分流、所在地區、網絡供應商,以利管理員處理。