Welcome to 水藍魔力!

帳號註冊
基本設置

贊助我們
商城道具
遊戲資料
最新公告
帳號資訊
水藍攻略 Wiki
下載區
忘記密碼
帳號轉移
聯繫GM

常見問題
家族領域
名字變更
違規舉報
什麼都有、什麼都賣!
你有沒有看到漢克?
沒有!

角色移除

水藍攻略網

社群招募 & 群組發佈

搜索
樓主: 鋒火降

[討論] 機率 x 格鬥士/跳舞微調

路旁的落葉

古拉格斯 發表於 2013-11-11 15:58
第一, 我不明白機率跟平衡有什麼關係 (追月迅果好像是沒有機率的)
第二, 從來強弱就是看技能的數值 和 技能 ...

先撇除什麼格士攻擊力低, 亂射弓手強勁的因素...

魔力裹面既機率: 比如說: -

1.) 100 靈巧 比 50 靈巧 多機會造出高能力的裝備.
     但同時, 100 靈巧 都有機會造出能力差, (相反50靈巧都有機會造出更好的)
2.) 暗殺 10技 跟 暗殺 1技 都有機會間殺 lv50 的怪, 只是lv10 機會較多.

還有 醫傷, 命中/必殺率, 精靈盟約 等等 等等...

而我說平衡的意思, 就是說, 如果你暗殺只有1等, 不代表你是 100% 輸給 10等暗殺的忍者. 因為你都有機會比他先暗殺 / 或是你50靈巧都有機會比100靈巧造出更好的裝.

這樣就沒有  '不公平' 的對待, 因為我們升技的努力, 遊戲已經獎勵我們 ' 更高的機率 '

我其實想帶出的意見, 就是 我認為 大宇 設計魔力寶貝既時候, 已經把細微的機率因素計算在內,
我認為格士 正服 10等氣功彈 可以出 5 - 7顆的原因, 就是想讓 只有 lv8/9 等氣功彈的格士, 有機會跟 lv10等氣功彈 出的數量一樣.  而升到10技氣功彈的玩家, 就會獲得 '更高機率' 出多1個氣功彈

但就是因為魔力存在很多 機率 的因素, 才會是一個很有趣味的遊戲.

謝謝大家的討論

無名的旅人

鋒火降 發表於 2013-11-11 21:05

如果以上理論只係1次性可能無錯

但係100次 1000次 就唔同講法

水面上的小草

我覺得你對機率這一詞有一點誤解

一.
100靈巧是將本身的能力值上升5%
而本身制作武器就有正負10%的能力差
如果說50靈 可以制作到 50至100的防禦力
那麼100靈 就可以制作到 55至105的防禦力
是一個整體的提升, 那2個機率是分開計的

二.
請參考暗殺機率表 > 你1技暗1-9級是 50%, 你10技暗90-99級是50%
只是保持了機率沒有下降, 用10技跟1技去比效暗50級的怪 是根本上的羅輯錯誤

三.
氣功彈10級 有更高機率出更多的氣彈?
9級氣彈能出7個嗎? 既然不能何來更高機率出多一個氣彈
而我相信氣彈的數量機率是固定的, 所以這是一個數量上的提升
而不是機率上的提升, 從一開始機率就沒變過, 那是你的錯覺而已

這不是什麼不公平的對待吧? 從來升級技能就是有更強的能力
會有升級卻弱化了的能力嗎?

愛上魔力, 是因為他的職業多元化
每個職業都有他的特色, 每個技能都有不同的效果
華麗的特技, 配點的自由度
趣味的主線內容, 輕鬆的線上聊天
這不是什麼機率的問題吧, 我們是在玩賭博GAME嗎?

評分

參與人數 1金錢 +1 收起 理由
felixtse27 + 1 贊一個!

查看全部評分

無名的旅人

其實 氣彈有冇可能改到其他職業都可以受惠
好似忍者咁氣彈可以到7 士兵氣彈到6
話就話氣彈係格士招牌技
明明兩隻職可以學到比其他職業高 但都好少考慮拎出黎用
對比起格士出少咁多粒波波 情願用因果
如果話6以上(近戰,護士都係得5)都有加波波數目 我覺得呢兩個職業都會好玩左 又未至於失平衡
最少唔好搞到一話想玩氣彈 就一定要玩格

路旁的落葉

去513 啦你地.咁就最公平啦..

得寸進尺..

唔鍾意咪玩LO..無人逼你地..

出7 - 8個彈又有咩問題..?

路旁的落葉

你都ON撚9既..

1技點同比10技比?

都係一樣機率..

唔識就讀多D書啦..

你連付出小小既升技時間都唔付出點樣勁.= =

邁步前進者

格士覺得可以接受

7-8 同 6-8
只係穩定性提高左
又唔係太誇張

反而跳舞
失敗就會全體中招
呢點我覺得有D過份苛刻
簡直好似玩命一樣

無名的旅人

其實改跳舞成咁既話
機率50:50 唔係人地全隊就係自己全隊
咁樣既話有舞者果隊會好蝕
姐係幫人地隊跳舞咁 跳唔中就如6打4咁

評分

參與人數 1金錢 +1 收起 理由
鋒火降 + 1 認同 有舞者 = 冇

查看全部評分

地上的月影

盡興而快 發表於 2013-11-12 11:37
其實改跳舞成咁既話
機率50:50 唔係人地全隊就係自己全隊
咁樣既話有舞者果隊會好蝕

收寵舞,復活舞,解咒舞,時機用得好一樣無咩代價可言,
而且+力用因果威力都唔錯,由其是現在太多弓手格鬥,個個都站後排,一野掃5個爽YY

路旁的落葉

RaveMo 發表於 2013-11-12 09:51
格士覺得可以接受

7-8 同 6-8

現在由 正服 Lv10 的  5-7 改為 7 - 8

路旁的落葉

呢個server開左精4,少一件裝備的情況下是與全裝備相差很大。格士本身就是一般的職業,多一個波,多一個盾又如何。90級前魔力叫弓手寶貝,100級後叫重裝寶貝。如果你有研究這個遊戲,就發現職業之間有不同特性,不可能全都修改。追月根本好少用,現在還被砍,學了就當身份象徵算吧!

無名的旅人

:L  弓手多不是因為比較強吧~   是因為格鬥不好就職   

如果就職方法一樣  我立刻開一組氣彈團  練功好用 PK好用  打王....  一起合擊吧 :$

奔跑的春風

古拉格斯 發表於 2013-11-12 00:01
我覺得你對機率這一詞有一點誤解

一.

66靈整8弓
我整過140,189

140-187 係50靈
minimum 係唔會影響
只係影響maximum
傳說中第一團樹海帶學寵技是可以帶隨身銀行的
然後帶完就叫GM 禁止樹海隨身銀行
那人不是我

水面上的小草

jjjj554 發表於 2013-11-11 00:43
說真的格鬥+強太多 水衣NERF基本上=輕裝全部NERF
下修追月(重裝全部NERF 戰斧還算好點 至少高等斧頭有BUFF ...

這裡......可以11種族唷~

手機版|Archiver|BlueCrossgate

GMT+8, 2024-5-6 02:07 , Processed in 0.084653 second(s), 29 queries , Gzip On.

© Powered by BlueCrossgate

返回頂部