Welcome to 水藍魔力!

帳號註冊
基本設置

贊助我們
商城道具
遊戲資料
最新公告
帳號資訊
水藍攻略 Wiki
下載區
忘記密碼
帳號轉移
聯繫GM

常見問題
家族領域
名字變更
違規舉報
什麼都有、什麼都賣!
你有沒有看到漢克?
沒有!

角色移除

水藍攻略網

社群招募 & 群組發佈

搜索
查看: 9185|回復: 78

PK已經冇曬魔力原有既味道

呢喃的歌聲

真心講句
GM你搵日隱身去PK千睇番晚
十場有七場一開波就跳舞跳舞跳舞,咒術咒術咒術咒術
之後就暗殺暗殺暗殺
場場都玩負碌真係冇曬策略可言

上面講左咩 你自己諗下啦

評分

參與人數 2金錢 -2 收起 理由
sh9612 -1 :O)
allblue -1 濫用公告

查看全部評分

回復

禁止訪問

回復 支持 反對

無名的旅人

唔通打王先黎跳舞咒術咩
回復 支持 反對

管理員

銅牌保證金勳章銀牌保證金勳章金牌保證金勳章

首先咒術同忍者本身我並無改過,咒術其實呢到好多人都已經話廢
然後就係跳舞,大家應該知道目前只係 55% 或 45% 的隨機敵或我全體命中,
如果你地諗深一層應該明白,就算機率調整變返正常 50% 或者降到 40% 或者完全恢復正常 情況都會係一樣或者會更嚴重  
所以呢個並唔係我問題,係遊戲本身問題

回復 支持 反對

無名的旅人

魔力不嬲都唔平衡架啦 如果講平衡 跟本冇一個SER可以做到
除非你番懷舊SER玩 叫做平衡少少
100lv上限 冇水龍 冇S階 冇11LV裝 冇暗殺 跳舞 冇3.0技

其他職咪又係差唔多
近戰一開波迅迅迅迅 魔一開波炸炸炸
迅果一開波一下秒人 2個單技夠秒一個
如果冇舞 咒 暗 依D野出現
一隊4魔+4隻護寵 加多隻補系 我都想知點打:L
先唔好話近戰合擊啦, 合唔合到都成問題 驚你未出手 比人打死先

家陣PK場睇下 10個 5,6個都係魔師 種族11仗 點玩
你唔上不死介 輕裝比人下單魔 千8 ;P 近戰好少少千3,4
話就話越高lv 魔師越顯得唔勁, 有幾多個會有咁多多心機等佢開放到140 再升埋上去

先唔講跳暗啦, 完全負碌野
咒術唔係100%中
3技抗+ 裝備抗性 已經幫到好多, 唔信 自己玩咒試下 可以超技超咁多下冇下中
如果你連3技抗都唔學 真係幫你唔到

你話唔平衡 不如諗下依家PK場咩職先係最唔平衡,
先唔講運唔運氣 首選跟本係 - 魔師 -
簡單輕鬆 240防 320魔攻 百閃 不死介 種族仗
完全冇side effect既高輸出 100%命中
7技咒技 單恢5
3抗+輕裝抗性 +隻護寵

近戰你都可以話閃下寵護下 迅果完就冇左一下個行動
btw 近戰除左騎 窮人都係玩唔起 當然關+2-2修正setting問題

但好老實講, 乜setting 都有好有唔好 睇你點睇
導致PK場冇乜人既原因係有左 +2-2修正 + 11種族裝 SETTING( 基本上暫時得魔師得益, 種族BUG FIX好就係 近戰魔師),
1. +2~-2 令到裝備價格上升 ( 但好果面: SER 長命D耐玩D 唔係既話 依家跟本人人都齊曬裝
2.+2~-2 令到裝備能力大幅上升, eg. 近戰裝( 但唔改, 好似斧士咁 唔好話70命 60命都唔知有冇
3.11種族武 上面講左點解 最大得益者=魔師( 但唔出, 班魔師又會話 魔師咁廢點玩 家陣20%種族+10魔傷 依家有d過強~~

不過最後都係一句, 打機都係睇你用咩心態玩姐
回復 支持 反對

無名的旅人

GameMaster 發表於 2014-2-21 04:12
首先咒術同忍者本身我並無改過,咒術其實呢到好多人都已經話廢
然後就係跳舞,大家應該知道目前只係 55% 或 45% 的隨機敵或我全體命中,
如果你地諗深一層應該明白,就算機率調整變返正常 50% / 40% 或者完全恢復正常 其實情況都會係一樣  
所以呢個並唔係我問題,係遊戲本身問題

咒術廢到唔想提, 我士兵招超咒都想DEL
賭運我寧願賭跳舞
一下中對面 反正 一係你死一係我亡

評分

參與人數 1金錢 +3 收起 理由
gameisfireforce + 3 大69表示:躺著也中槍

查看全部評分

回復 支持 反對

管理員

銅牌保證金勳章銀牌保證金勳章金牌保證金勳章

豬系 發表於 2014-2-21 04:34
魔力不嬲都唔平衡架啦 如果講平衡 跟本冇一個SER可以做到
除非你番懷舊SER玩 叫做平衡少少
100lv上限 冇水 ...

首先知唔知道而家其實已經可以做 11 種族裝備?

另外就係我覺得你要知道就係就算無 11 種族裝既時候,
最大得益一樣都只會係魔師,而且得益係更大,
係未開放 11種族裝備,其實已經越來越多人用 10級不死種族杖/製作種族杖,
因為魔師只需要有足夠魔攻就可以,傷害你拿頂魔攻10杖和11杖根本無分別
呢個亦都係會開放 11種族裝 既其中一個原因,對於其他職業來說種族武器根本沒有意義

至於+2-2 近戰能力大幅上升既問題
我覺得其實你可以諗原來 Q零件 全能力已經由 60% 下降到 30% 再加上 董青石已經被取消了,
在這個情況下對比起 +2-2 所為近戰帶來既增幅根本微不足道,
如果你係唔追求頂裝,其實一般裝備可以唔差好遠,亦都可以好平

然後就係點解會覺得無晒原有既味道,上面有人講到 魔力本身就唔平衡
除非你番懷舊SER玩 叫做平衡少少 100lv上限 冇水龍 冇S階 冇11LV裝 冇暗殺 跳舞 冇3.0技

我認同魔力本身係唔平衡,我自己覺得魔力本身既寵物就已經係好有問題,
但我覺得設定方面都唔係最主要,亦唔認為呢一個設定就係一個懷舊設定,
因為除左以上仲有咒術方面既問題,好我當連咒術都禁埋,咁呢個仲算唔算係魔力?

我自己覺得最主要係心態同觀念問題
例如最初呢到以前好多人講 劍士廢 舞者 近戰冇人玩 格士好強  
而到呢一刻我相信大部份人觀念都已經有改變,
呢個亦係點解你會覺得 PK 無左原有味道既原因,但其實魔力就係咁

評分

參與人數 2金錢 +2 收起 理由
timmy3210 + 1 淡定
豬系 + 1 重點係心態問題, 個人心態唔變 改咩都冇用,.

查看全部評分

回復 支持 反對

無名的旅人

GameMaster 發表於 2014-2-21 05:05
首先唔知你知唔知而家其實已經可以做 11 種族裝備的了

另外就係我覺得你要知道就係就算無 11 種族裝 ...

我知阿, 我士兵成日係pk場玩,
但依家種族果到有問題 未發揮得曬種裝既效果:(

其實我係想借魔師迅果指出 咒跳暗冇佢想像中咁屈姐
運氣依家野始終都唔係次次都WORK
當暗唔到又跳唔到又咒唔到=一個負累
但其他職唔同 起碼有基本輸出嘛
如果連咒暗都要再改弱, 我諗真係冇乜人玩
反而跳舞既1,2技 改番50%我覺得好好多
我自己玩士兵, 我都仲覺 跳舞55%幾屈下 雖然SIDE EFFECT影響幾大

我知,所以我最尾先話 咩setting 都有好有唔好 雙向
冇一個ser做到好平衡,
依到算係比起其他ser好
回復 支持 反對

奔跑的春風

想玩真正既平衝既話玩魔力有點難
傳說中第一團樹海帶學寵技是可以帶隨身銀行的
然後帶完就叫GM 禁止樹海隨身銀行
那人不是我
回復 支持 反對

初心者

我覺得依家都幾好阿
基本上 依家 魔C 弓手 3戰 因果佬 傳 巫 咒  忍 舞 士 隻隻都可以入得PK場玩
加加埋埋都十幾個職 :)

回復 支持 反對

呢喃的歌聲

leo1022 發表於 2014-2-21 10:43
我覺得依家都幾好阿
基本上 依家 魔C 弓手 3戰 因果佬 傳 巫 咒  忍 舞 士 隻隻都可以入得PK場玩
加加埋埋 ...

我琴日係PK場睇左幾場唔同隊既PK+玩左一場
已經有數不清既忍/士兵收寵1技2攻/2著攻搏暗殺
而我玩個場
一開波對面跳舞我隊訓曬
之後已經再跳舞又係中係我隊(唔知石定訓因為我隊已經中曬前一個既訓舞)
之後對面有人普攻搏暗殺,有d出下技咁打醒左我同我隊既舞
然後我隊既舞仲跳到訓舞,然後自己中番,即係我都訓埋
最係我係訓既情況下比人KO
以上所講既係第一回合既事

我明白呢場係輸運,我唔係抱怨輸贏
只係一場入面已經有3個人跳(其實我唔知係咪訓左所以冇第4個)
已經唔好話我出技,我係連閃都冇得閃
無論我做咩都好,包括我出埋精靈變身,我都一樣會中舞

完全係搏負碌可言

有咩唔岩廳就照插我啦冇所謂
真心覺得無曬魔力特色味道
回復 支持 反對

敬畏的寂靜

PK一向都是玩運氣加技術
這只能說對方技術+運氣比你好
不服請一開始先秒對方舞者?
不夠對方快?  吃再生藥爆敏跟他拚了  
回復 支持 反對

地上的月影

螢光凌 發表於 2014-2-21 14:18
PK一向都是玩運氣加技術
這只能說對方技術+運氣比你好
不服請一開始先秒對方舞者?

雖然運氣是魔力吸引人的一個地方,但是太多的運氣成分會抹殺了策略性

運氣太多,變成純碎賭博的遊戲,完全沒有當初的趣味。

暗殺,跳舞,等等真的是以策略取勝嗎?

魔力有趣的地方在於不同的戰略,而不是永遠都只有一招,只能說,舞者,忍者,扼殺了魔力PK大部份趣味,更不明白為什麼GM強化了跳舞...
回復 支持 反對

邁步前進者

唔係插 只係真心想討論下
請問你心目中既"魔力PK特色味道" 係點樣?
冇人跳冇人暗?
如果你有試過上YOUTUBE 打"魔力PK" , 唔難發現所有比賽冇士兵就有咒, 冇咒就有士兵, 一係就2個都有, 有時就連埋隻忍.
你話暗殺 跳舞 咒技 OP
我都覺得跳舞 依家55%好唔公平 好似2個士兵鬥高敏睇下邊個跳先咁
改返50%應該會好小小
但係你話暗殺同咒技OP 我就覺得- 忍者同咒師呢種職業就係為左PK 而生 打王升LV佢地已經唔勁 如果連PK都話佢地OP NERF 埋佢 我覺得太唔合情理
暗殺其實我自己完全接受到 始終係真係睇運 有時佢地真係可以成埸1下暗都暗唔到 20%真係合情合理
咒技你話佢地一開波係咁咒 正常都係咁玩嫁啦.. 試過有時我近戰 對面4魔師1傳咁, 成隊出晒護寵 如果唔出超咒 唔通真係合擊/慢慢一隻一隻護寵殺?
咒師個人認為更加要改強小小 依家咒師升晒10技 同巫師 出7技咒冇咩分別 ; 開左S級個個學晒抗3 真係好難咒中 有時見到同隊既咒師真係登佢地有D難過 就算好好彩咒得中, 巫師/士兵/忍者/傳 一野潔咁就冇左 真心要改改佢.
有時由佢地出發點睇 其實會明白佢地既心酸

你話佢地插你 喂大佬 魔師依家PK 咁鬼OP你仲要出文話冇晒魔力味道 話佢地出咒暗殺OP
D咒師 忍者梗係火都黎啦:L 同埋跳舞呢樣野 我諗士兵佢地自己都覺得改返50%好D? OR 有D更加好既方法其實大家都可以討論下比D意見GM 唔洗佢地自己諗到頭都爆跟住整好左又比人插到傻.

評分

參與人數 1金錢 +1 收起 理由
lamlamlam + 1 講得岩

查看全部評分

回復 支持 反對

邁步前進者

另外真心想問下大家對現時斧士既睇法(與騎劍頂裝比較)

想問下GM 有沒有意向修改一下現時比起劍騎差既斧士?
董青石又冇左 騎寶入命飾又改埋 跟本唔係打劍騎既臉(本身已經高命) 而係打斧士的臉
改高11斧攻 相信原意係想加強斧士比起騎劍有更高既傷害 但係依家PK 已經好明顯見到 劍士的輸出同斧士差唔多 信十仲要比信7快 劍又要比斧高命 改小小裝其實可以同11A斧差唔多必 始終攻擊去到一個位置(例如過1000攻)開始會有所遞減
雙介輸出又不比劍騎高 (先不論味出手已經比人打死左)

唔知GM會否對近戰三雄既斧士什至劍騎作出任何修改?
作為一個斧士粉絲 真係唔想因為斧比劍騎冇作為而轉職..

希望大家可以比D意見(支持/反對 斧士現時是比起劍騎是比較弱勢 以及原因) 以幫助一下!!

回復 支持 反對

注意禮節,避免過短的回帖,培養良好風氣!
若發生問題,回帖請附上伺服器、子分流、所在地區、網絡供應商,以利管理員處理。