Welcome to 水藍魔力!

帳號註冊
基本設置

贊助我們
商城道具
遊戲資料
最新公告
帳號資訊
水藍攻略 Wiki
下載區
忘記密碼
帳號轉移
聯繫GM

常見問題
家族領域
名字變更
違規舉報
什麼都有、什麼都賣!
你有沒有看到漢克?
沒有!

角色移除

水藍攻略網

社群招募 & 群組發佈

搜索
樓主: 麥林

PK已經冇曬魔力原有既味道

地上的月影

GameMaster 發表於 2014-2-21 18:55
跳舞,如果所講既係指 Lv1&Lv2
原來官方係50%,目前係55%,5%實際上係幾多其實你可以計得到
但跳舞已 ...

GM,我又要用論文回覆你,希望你得閒果陣先睇:L

跳舞原意應該好似係麥林咁講,係危急存亡之秋,先會背水一戰,而唔係劍士迅果咁當普攻來用

首先,5%睇落去唔多,甚至50%原設定都係唔多,但GM再諗深一層就會明白呢個%既意義其實一D都唔絕對

一入場,跳舞,成功者勝利不遠矣;失敗者,HEA打等下場再跳,呢一個LOOPING先係我想帶出既重點
PK唔係玩一兩場,一玩就係10幾20幾咁玩,每次開場都先賭一次,然後極速完場,咁樣玩PK真係有趣咩...

其實跳舞既問題唔係因為運氣係到搞破壞,而係運氣佔PK既勝率比例已經係大到去1/2回合就可以贏/輸既地步,我再講詳細D
EG. 暗殺一次死一個人/寵,但佢係咪可以馬上將戰況帶到去快要贏/輸既地步? 明顯唔係
但跳舞中晒全場就已經將一場PK推到去near the end,跳舞技能將運氣既影響放大到一個不合理既地步

如果你問我點樣修改,我當然都係有諗過先答GM,我唔會叫你改跳舞%,因為問題唔係係個%到,而係運氣既影響要縮細

引論: 魔力係一個好鐘意uncertainty既遊戲,例如傷害10%浮動,迷宮隨機性 等等
10%傷害浮動係精心設計,因為110%傷害唔會誇張到殺死人,同樣90%傷害亦唔會打唔出血
試想像,如果魔力改做傷害隨機係100%,咁會有咩問題 運氣既影響已經佔左一個極大比例,好彩既200%攻就玩完,
唔好彩既,0%,可能打得出10血既

暗殺好比如10%浮動,跳舞好比100%浮動,同樣既50%發動率,佢地將運氣既影響放大到不同程度(原諒我表達能力差,但GM咁有慧根應該明:L)

我講完廢話啦,其中一個可行方法係,將跳舞由全體必中改成T字型(自己中隨機尋找中心人物,敵人則類似強力魔法選擇目標),命中率改番50%
咁就係相當於我個例子中將100%既傷害浮動減番到40%左右,令運氣既影響縮少

另外我想回應法師OP既問題,我親眼見過法師一下1400炸落我到,我明白比一部坦克車落來既感覺會係點
但法師既攻擊力係對人/對怪都一樣,呢到可以著手處理

例如入PK果陣,魔攻會降低幾個%,令到佢地輸出低番D,但唔影響平時升級打怪
或者將所有人都設定一個抗魔隱藏值,咁一樣令法師打怪高攻,打人低番少少,否則兩者都一樣就唔合理
(所有物理職打怪可以過千,但打玩家既傷害會扣減,法師都應該遵守呢個設定)

評分

參與人數 1金錢 +1 收起 理由
麥林 + 1 全體中曬是重點 到底GM有冇睇過PK場

查看全部評分

回復 支持 反對

地上的月影

想打策略的
找志同道合的PK伴打"禁技"場不就好了
有好用且可用的東西
很難不去使用它吧:L
PK嘛
正服怎麼P私服就怎麼P囉
為了不是人人去的PK而改技能
只愛練功打王的豈不悲劇?
開忍者不為PK只為打怪暗殺很帥不行?:@

個人認為水藍設定自有理由
朝三暮四這個要改那個不好
當私服GM是SE社開發團隊?
忍者舞者這種PK秀的職業還是原廠品
改掉就不"原味"不是嗎;P
百靈耐、精三、十技LV67小刀名師,有騎乘沒水晶
回復 支持 反對

邁步前進者

跳舞又官服到而家都係全體啦,比人屈就要人改?;P
以後pk禁技就ok
回復 支持 反對

蒼之風雲

某樓用訊果10跟乾均10單從傷害比較不公平

最不公平還是格鬥吧
沒強化日本那面就倒了
回復 支持 反對

邁步前進者

魔師被近戰/忍者克中14格的輸出只有300-600,何來過千?
但係你中一下迅果血不夠就飛,
Pk場多魔師浮於表面
(lv易升,裝備又平又易汁)
同佢本身個職o唔op好似無咩關係

我個人魔兵咒都有玩
(以下只不過是個人見解,不喜勿插)

魔師方面:可以把石化咒術等級調低,減少在單p時候的濫用;增加恢復的等級,可以在團p和打王中變得較耐久和實用。此外,如果有方法減少抗魔在pk上的效果,但同時減少法師的最大輸出的話,這樣對被法師打得很痛的輕裝,和幫近戰抓癢的法師雙方都變得比較公平。

士兵方面:跳舞隨機一隊全中令一場5p5變相成為一個買大小的賭博。其實如果變回原來的設定,己方或對手全隊命中,但大幅減少成功的機會率,例如15-20%,這樣可令一個輸出不大的士兵和舞者在混戰中試一試運氣,而且失敗都不一定導致全隊的滅亡。

咒術方面:先別談pk,練功打王上別人看到你咒術師的稱號帶隊的通常會第一時間解隊。如果能減少一般BOSS對毒的抗性和增加小量整體的命中率,這樣對一個咒術師在各方面都能有大幅的進步。

PK場上沒有百份百的平衡,如果因為一點點imba而放棄pk,玩魔力就少了一個樂趣了。。
回復 支持 反對

無名的旅人

just4fun 發表於 2014-2-22 06:12
魔師被近戰/忍者克中14格的輸出只有300-600,何來過千?
Pk場多魔師浮於表 ...

幾AGREE 士兵個POINT,

我由60% 40%開始玩跳1,2技跳到依家改到55% 45%,
個人感想就係
1,2技個定位係完全錯左..

真心覺得跳舞1,2技 本應係一招 係絕境入面賭博既一招技 而唔係一開波就鬥高敏鬥好運跳中人地
士兵跳舞1,2技 真係唔應該改高% 就算50,50 改全中都唔會阻止到D人係咁跳跳跳, 事實上其他ser已證明
50,50 跳舞都仲係可以咁中
btw,
如果可以1,2技 改做30% 70% 左右, 1技既回合數由3>4ROUND
我覺得可以大幅減少 濫用既情況
好多玩家都反映技都未出手就已經比人GG, 但咒術起碼都大機會唔中

如果真係可以行 希望可以再改低跳舞1,2技機率
PS: 本人自己本身玩緊士兵, 雖然我都仲鳩跳緊, 55% 45%, 咁吸引 唔跳對唔住自己/ \
回復 支持 反對

地上的月影

本人是一直在玩舞者的 1&2技改了失敗己方全體中 我是全完不會用了-_-
回復 支持 反對

敬畏的寂靜

a1984228 發表於 2014-2-22 03:47
GM,我又要用論文回覆你,希望你得閒果陣先睇

跳舞本身玩的就是運氣   這很明顯  
跳舞原意應該好似係麥林咁講,係危急存亡之秋,先會背水一戰,而唔係劍士迅果咁當普攻來用

這句是你們自己定義的吧

回復 支持 反對

地上的月影

高人發高論
回復 支持 反對

邁步前進者

just4fun 發表於 2014-2-22 06:12
Pk場多魔師浮於表 ...

水晶被克打近戰真係唔多 重裝抗魔幾高下
仲有魔師百閃只有百幾防 信果一下
回復 支持 反對

蒼之風雲

金太丸 發表於 2014-2-22 21:15
水晶被克打近戰真係唔多 重裝抗魔幾高下
仲有魔師百閃只有百幾防 信果一下

Agger
回復 支持 反對

蒼之風雲

金城武 發表於 2014-2-22 10:14
本人是一直在玩舞者的 1&2技改了失敗己方全體中 我是全完不會用了-_-

舞者跳1,2級是浪費隊伍位子
======================
上面有人說被剋14格屬性 被單法千4up
我看是沒上希晶吧

上了希晶被11級打中能該是在1100左右
回復 支持 反對

路旁的落葉

有人說10級迅果OP?

那是不會用戰術去打

近戰沒有絕對OP,我覺得目前是追月1才是OP,尤其是拿斧

用一等追月打一隻跟本身普功的傷害差不多,在加上必殺

這傷害法師並不好擋

劍士相較之下並沒這等威力,要撐必殺還要撐頂命根本難撐

騎士只要個天搶,接下來就是必殺的問題和紫水的問題

這裡才是不平衡

迅果什馬的,跟他賭頂敏,彈飛他就行了
回復 支持 反對

邁步前進者

小人p唔係無原因
回復 支持 反對

水面上的小草

董青石諗都唔洗諗啦
先唔講隻隻百命
這寶石會令到斧、騎、劍士定位完全混亂

魔師十法希晶全剋打1100是不可能的
剋你14格晶 用對魔法打重裝也有1600+
普通沒有剋晶 用對魔法也1000+

其實十個有十個SER都係D舞者士兵狂9跳
自己就覺得忍者舞者呢類職悶到唔想玩
改得太廢出呢隻職又多餘   就算改番到50/50   
我敢講,D人都係無限第一回狂跳   
回復 支持 反對

注意禮節,避免過短的回帖,培養良好風氣!
若發生問題,回帖請附上伺服器、子分流、所在地區、網絡供應商,以利管理員處理。