Welcome to 水藍魔力!

帳號註冊
基本設置

贊助我們
商城道具
遊戲資料
最新公告
帳號資訊
水藍攻略 Wiki
下載區
忘記密碼
帳號轉移
聯繫GM

常見問題
家族領域
名字變更
違規舉報
什麼都有、什麼都賣!
你有沒有看到漢克?
沒有!

角色移除

水藍攻略網

社群招募 & 群組發佈

搜索
樓主: 麥林

[遊戲討論] 【世界大戰】你覺得水藍魔力設定,哪種職業/技能在PK上最有優勢?

地上的月影

史克爾 發表於 2014-2-13 17:11
打近戰唔放護寵是你戰術上既問題!可能你百閃!
這個SEVER 攻擊力同命中都有上限目前!

我又要在強調我的論點了:L

迅果相對雙戒和一石二鳥強大多了,而且完全沒有副作用,這才是最不合理的地方。

基於這不合理的設置,劍士才可以站在PK場的高位置,迅果完全破壞了魔力舊有的平衡性,因為從來沒有一招技能可以完全沒有副作用,唯獨迅果可以。

你的命中上限論點不但代表劍士,而是整個近戰職業,不過劍士仍然是因為迅果而比起他兩個近戰強。(騎士因為命中上限和一石二鳥的強化得到了更高的 competitiveness)
回復

水面上的小草

天星 發表於 2014-2-13 18:01
以劍騎斧三隻近戰來說,劍士無疑最強
威脅性+技能優勢/裝備都比其他兩隻突出太多

關於劍斧騎 https://www.bluecg.net/forum.php? ... tra=page%3D2&page=6
#56 光一作出分析了~~ 大家可以再看看
樓主做了一個明智的決定 :D

劍士絕對抵玩, 小弟估計會有更多劍士出現
畢竟130弓手倒不如轉劍士玩PK ,
只需升一招迅10,省了很多功夫
當然你說弓手清怪升寵升LV有用咁另計

回復

呢喃的歌聲

就算面對百閃
唔護既話只要一中就會蕉蕉
因為你百閃對面都可以好高命
打中你一野就贏
回復

水面上的小草

笑左,完全沒有副作用,少左一個回合呢個唔係副作用係咩
雙戒會少左一回合? 一石會少左一回合? 建議"一語道破真相" 的大大可以叫GM改廢迅果

係啦係啦劍士真係好唔平衡;P
利申: 覺得三雄平衡
回復

地上的月影

聰明豬 發表於 2014-2-14 13:30
笑左,完全沒有副作用,少左一個回合呢個唔係副作用係咩
雙戒會少左一回合? 一石會少左一回合? 建議"一語道 ...

看回前邊吧玩家,已經分析了扣一個回合不是副作用,在#52:)
回復

水面上的小草

a1984228 發表於 2014-2-14 14:07
看回前邊吧玩家,已經分析了扣一個回合不是副作用,在#52

呀玩家,招招技能都唔同 唔係話計下計下就代表唔會少左一個回合

你仲要計少左 多一下普攻 = 多一個命中機會

你點計都好 下一個回合 無法做任何動作 (合擊除外)

就係事實 就係會影響

不過再講都係你計數準確D 我都唔想浪費口水

GM覺得唔平衡自然會改,可能你係資深玩家勁D
回復

地上的月影

聰明豬 發表於 2014-2-14 14:44
呀玩家,招招技能都唔同 唔係話計下計下就代表唔會少左一個回合

你仲要計少左 多一下普攻 = 多一個命中 ...

小弟純粹討論,只想探討每個技能的設定,以及比對其他同類技能是否有更大優勢,但只限於討論層面,是對魔力寶貝內容的一種交流,並非想建議修改:L

當然討論興起時難免會有點幻想,那些就幻想就看看算吧:'(
回復

路旁的落葉

小弟對雙介,坤同連擊既睇法

講真, 雙介唔爆必殺既話, 傷害其實都好低. 打防低既, 必殺既傷害都好有限. 忍辱負重地最後出手, 但打出黎個數字其實都唔係甘可觀-_-
相比起信果真係無甘勁. 建議每LV+1命中. 甘樣招技會合理D. 起碼我等甘耐, 出手應該俾我易D打中掛.

假計對手0防:
290%係加攻, 唔係傷害. 1000攻既信果=(2900-240)*0.3+240=798+240=1038
坤係2倍傷害. 1000攻既坤= [(1000-240)*0.3+240]*2=468*2=936
一個加命中, 一個減命中. 加命中果個反而打人痛D:L
坤E家真係有D華而不實. 打王出技都基本上用雙介, 坤真係唔知幾時用.

我一直覺得命中先係最重要, 打唔中乜都假. 一招減30%命中既技竟然唔係全GAME最高傷呢下我覺得唔合理.
建議坤可以再高傷D. 但命中不變. 保持技能個性.

仲有連擊, 唔理打幾多下,總傷害都係攻擊力既100%. 可否改到好似寵技既連擊, 總傷害唔係攻擊力既100%. 而可能係:
1-2LV 110%
3-4LV 120%
5-6LV 130%
7-8LV 140%
9-10LV 150%

信果的確勁, 但要改都幾難改.唔改信果其實都無乜問題, 但我希望增加其他技能既可用性
回復

地上的月影

bigbird 發表於 2014-2-15 11:36
小弟對雙介,坤同連擊既睇法

講真, 雙介唔爆必殺既話, 傷害其實都好低. 打防低既, 必殺既傷害都好有限. 忍 ...

乾坤係爆必殺最勁的招數([誤]是崩擊才對),不爆必的情況下才會比迅果弱,
其實3.0三招近戰技都勁過 乾,諸,機乎無副作用,一石仲改強左...所以 乾 的確無咩用,諸刃倒好些.

寵物連擊平均傷害都係100%多一點罷了,5級寵物連擊47%攻擊1-4次,
平均傷害=(47%+94%+141%+188%)/4=117.5%,
只是有時連到4下,看似總傷很高,但大家都忘了只打到1,2下的情況,
才產生寵物連擊比人物連擊強的錯覺...
回復

路旁的落葉

DayDreamer 發表於 2014-2-15 16:03
乾坤係爆必殺最勁的招數([誤]是崩擊才對),不爆必的情況下才會比迅果弱,
其實3.0三招近戰技都勁過 乾,諸, ...

甘迅果都可以爆必殺架, 坤佢本身無加必殺所以你甘講無咩意思.
同埋我唔SURE爆必既傷可唔可以2倍. 希望指點

我想連擊加D傷因為佢唔加傷真係好廢, 連擊10打6下, 要打中晒先等於打左1下普攻.
雖然話連擊可以破巫術. 但我放左巫術都唔怕你用連, 攻吸同攻無, 你連已經無左2下3成幾傷. 淨反3HIT果6成幾傷食晒都唔會入肉. 仲要唔一定打中. 簡單黎講係RJ技能.

比起迅果既先手, 迅果更能有效破你巫術戰術.
回復

地上的月影

bigbird 發表於 2014-2-15 16:28
甘迅果都可以爆必殺架, 坤佢本身無加必殺所以你甘講無咩意思.
同埋我唔SURE爆必既傷可唔可以2倍. 希望指 ...

乾坤爆必既傷可以2倍,100% SURE,崩擊4倍,必殺+崩中真係BOSS都冇2成血,
連擊如果人物改強,咁寵物又要不要同樣改強?

雖然傷害RJ但如果對手得返少少血,只係識防同巫術 R都R得死佢啦...
連擊係戰術技,同崩擊,吸魔一樣,我其實覺得無咩必要改強,
即使總傷=普攻,還是其有必要性.
回復

路旁的落葉

DayDreamer 發表於 2014-2-15 16:49
乾坤爆必既傷可以2倍,100% SURE,崩擊4倍,必殺+崩中真係BOSS都冇2成血,
連擊如果人物改強,咁寵物又要不要 ...

ok, 必殺可以2倍都OK. 但本身坤中人已經好需要運氣. 仲要爆埋必. 甘真係太講人品. 所以都係唔實用

但係PK場, 你真係唔會見到有近戰放連擊
十之89都係淨係出迅果. 一係就1普攻1雙介. 諸刃同一石D槍士都會間唔中出下.
連擊佢係有存在必要, 但攻擊力低既情況佢只係一招局住用既招.
我希望既係連擊破完巫術之後. 淨反果幾HIT個傷害加埋起瑪有1下普攻甘上下. 甘樣都唔係好過份嘖.
你唔認同我無計, 由算唔BUFF我都唔會有咩意見. 純個人期望.

崩擊同吸魔既設定有特色而且平衡,有需要就會用, 應用得宜,效果都非常明顯.
回復

邁步前進者

要改應該改返跳舞原本設定
回復

無名的旅人

改番走 魔師10% 加乘 同 11種族武好過啦
講真 本身 11裝能力已經咁強 真心唔明開11種族個point 係邊 求高手解答
家陣唔上不死介我都真係唔敢玩pk  訊果都話可以閃下護下 魔師真係一人單你一下 2下都差唔多可以同你say 88

跳舞改唔改都係咁 本身50 50 都可以係咁中 , 話就話 60>55 實際上你好運起上黎真係 10下中10下 ;P

even你改番50 50, 遲早一樣大把人跳 lol
回復

呢喃的歌聲

豬系 發表於 2014-2-15 23:19
改番走 魔師10% 加乘 同 11種族武好過啦
講真 本身 11裝能力已經咁強 真心唔明開11種族個point 係邊 求高手 ...

其實都係你睇我好我睇你好
魔師單係勁有個好重要因素就係屬性
你用純水晶既話
我用純火/水火希一個單火10炸落去你到都唔會痛
回復

注意禮節,避免過短的回帖,培養良好風氣!
若發生問題,回帖請附上伺服器、子分流、所在地區、網絡供應商,以利管理員處理。