Welcome to 水藍魔力!

帳號註冊
基本設置

贊助我們
商城道具
遊戲資料
最新公告
帳號資訊
水藍攻略 Wiki
下載區
忘記密碼
帳號轉移
聯繫GM

常見問題
家族領域
名字變更
違規舉報
什麼都有、什麼都賣!
你有沒有看到漢克?
沒有!

角色移除

水藍攻略網

社群招募 & 群組發佈

搜索
查看: 9783|回復: 35

[遊戲討論] 弓手的迷思

無名的旅人

記得10年前玩魔力PK場上個個都話弓手OP, 攻有乾有亂, 閃有陽炎, 回有明鏡
但自3.0近戰被強化, 推出信果, 雙戒, 一石, 追月, 弓手職業優勢開始下跌, 做成 "閃不成即飛" 既現象
練功群技中亂射優勢開始下滑 (回力標多左因果)

論技能, 暫不討倫乾陽亂, 先講技 "一擊必中"同近戰技 "

一擊必中LV1MP10給予對象1.01倍的傷害;必殺提升30%
一擊必中LV2MP16給予對象1.03倍的傷害;必殺提升30%
一擊必中LV3MP22給予對象1.06倍的傷害;必殺提升30%
一擊必中LV4MP28給予對象1.09倍的傷害;必殺提升30%
一擊必中LV5MP34給予對象1.12倍的傷害;必殺提升30%
一擊必中LV6MP40給予對象1.15倍的傷害;必殺提升30%
一擊必中LV7MP46給予對象1.18倍的傷害;必殺提升30%
一擊必中LV8MP52給予對象1.21倍的傷害;必殺提升30%
一擊必中LV9MP58給予對象1.24倍的傷害;必殺提升30%
一擊必滅MP64給予對象1.27倍的傷害;必殺提升30%

戒驕戒躁LV1MP5給予對象1.05倍的傷害;必殺提升40%
戒驕戒躁LV2MP9給予對象1.1倍的傷害;必殺提升42%
戒驕戒躁LV3MP13給予對象1.15倍的傷害;必殺提升44%
戒驕戒躁LV4MP17給予對象1.2倍的傷害;必殺提升46%
戒驕戒躁LV5MP21給予對象1.25倍的傷害;必殺提升48%
戒驕戒躁LV6MP25給予對象1.3倍的傷害;必殺提升50%
戒驕戒躁LV7MP29給予對象1.35倍的傷害;必殺提升42%
戒驕戒躁LV8MP33給予對象1.4倍的傷害;必殺提升54%
戒驕戒躁LV9MP37給予對象1.45倍的傷害;必殺提升56%
真.戒驕戒躁MP41給予對象1.5倍的傷害;必殺提升58%

大家同樣最遲出招, 用魔多, 頂技傷害差0.23倍都算, 雖然明白係近武同遠攻既分別, 但必殺差距也太大了吧, 而且叫得一擊必中都唔加命中
個人只能認為一擊係招雞肋技(以PK論), 本身技唔多既弓手唔練又好似冇技用, 練左又唔知PK有咩用 (明白打王好有用)

論武器

11a弓
攻擊+184  
必殺+6  
閃躲+10

11b弓
攻擊+231~+243  
防禦+30  
命中+8  
閃躲-10

11a劍
攻擊+239~+250  
回復+11  
命中+5

11b劍
攻擊+285~+299  
閃躲+20

11a斧  
攻擊+230~+249  
必殺+12

11b斧  
攻擊+295~+323  
防禦-21  
敏捷-72~-80  
必殺+36

11a槍  
攻擊+206~+232  
必殺+8  
反擊+7

11b槍  
攻擊+225~+250  
命中+15

11a回  
攻擊+201~+221  
魔力+152~199  
精神+20

11b回  
攻擊+230~+235  
命中+6  
閃躲+10

11a弓貌似很強+必+閃但攻奇低 (比10a差好多), 11b高攻+防+命但減對弓手最重要既閃
相比其他武器11b劍高攻+20閃, 11a斧高攻+必唔減敏, 11b槍高攻+必+反, 11b回高攻+命+閃
弓手11級武器實在有點難取捨, 一係低攻高閃, 一係高攻高防減閃

論裝備

弓手輕裝本身就唔高防, 要高閃就一定要水服, 但水服價起碼60萬, 仲要低防, "閃不成即飛"
近戰什至法系都可輕鬆70閃+仲要有返咁上下防, 價錢雖然都唔平但一套裝都不如一件水服

PK中基於近戰有高命裝, 所以弓手出陽炎既功用唔大, 除左出亂外就只有乾4 (應該唔多人會PK出一擊)
對住百閃近戰要打中已經難, 仲要中左都唔痛, 但就算弓手百閃中近戰一招都冇半條人命

本貼只想大家理性討論, 小弟10年玩返魔力冇耐, 對目前職業有點迷思, 不希望筆戰, 只求弓手達人能指點迷津
不期望修改裝備, 因為會嚴重打破職業之間既平衡, 但只求對一擊必中有所修改, 好似一石都加命中啦

蒼之風雲

不論弓手亂射對手閃多少箭
只要中2~3箭已經得到成效
因為還是無論第幾箭才中都是當頭箭論
還有修正易堆砌
這些才是弓手PK的長處

一撃是純粹打王想拿弓又不想打斷合擊才會用到的東西而已

地上的月影

實際上一擊必中的效果和雙戒是一樣的...(服務端文件是這樣設定的)
巴哈也有人測試過10級的一擊有5X%的必殺率加乘.(傷害率倒沒測)

近戰全套閃裝=55閃,水衣=60閃,雖然水衣真的有夠貴啦...
法系<-和輕裝一樣,只是轉成穿袍子 怎麼就易撐閃了?
近戰除了騎士,其他的武器也沒有命中修正,如果穿高命裝又沒閃,相反輕裝中命高閃無壓力.(水弓+20命)

這個服PK不扣耐,亂10下去,百閃也是渣渣,而且還可以破巫,練功又好用,萬金油.
pk用乾坤,一擊,亂射配合得好的話已經足夠強大了,和近戰打還可以用護寵分擔傷害.

無名的旅人

.. 其實弓手個定位本來就唔係作PK用途
1.論技能, 暫不討倫乾陽亂, 先講技 "一擊必中"同近戰技 "
但你要諗下 近戰冇任何技好似亂射咁:L 升lv又得pk又得 仲要屈機 原因:私服 PK場唔扣耐, 所以 亂十 狂LOOP 已經係一個超級大BONUS 重點就係, even 0-5命弓手出亂十 只少都有2~3枝會中 (單p黎講, 團p 1攻2亂, 番生射都射死你. 不過..even 近戰 都好少出雙介 所以其實一擊雙介 我個人覺得只係有打王用途

2.裝備問題(
s階左11裝既弓手 其實好輕易上到100閃 防仲要唔差, 如果你只求百閃 夠防 唔睇攻擊 命中
8騎11A帽鞋弓女神服閃飾已經做到你想要既效果, 如果你嫌240防都低你弓仲可以加紫寶去加防
咁整仲可以多一個飾品位比你加其他野, 好彩女神有5命+垃圾命喵 都有15-20命, PK 亂射點都會中基本上
而且成套裝 防仲一定會高過魔師, 套裝都係30萬左右( 計你自己跑騎寶, 喵帽), 可能唔洗如果你自己打埋D特別材料eg.火魂, 妖草, even你收次頂閃鞋帽都係20萬左右 弓又係唔會貴得去邊 女神服就自己黎啦打魔晶 布npc有得買
- 但套裝同魔師差唔多價 其實 防,緊係弓手高D啦 7騎女神都有90防, 如果你有錢.. 緊係q水弓水服果d啦 套裝真係屈到冇朋友

你話近戰有高命裝.. 但近戰一係有閃冇命一係有命冇閃.. 有命冇閃既代價就係會比咒敏寵玩死+下下都比人打中:L 除非你sure你一下秒人地d敏寵/護寵啦..eg 改屍 改屎之類

弓手都有乾5 唔好睇少... 弓手可以話係一個唔洗升技, PK打王升LV都勁既職業 仲可以去打錢TIM
弓手係悶架啦.. 但裝唔洗全頂修正都好易推高:Q... 百閃高命唔係問題 帶幾隻血護寵+巫技 慢慢磨下人地魔. 但你近戰唔同 整裝又煩又曬錢 又成日都要用到魔晶, 洗裝都洗窮你. 技又要升勁耐

BTW, 真心覺得一擊雙介 真係打王先會用到 同埋 團P 一D小戰術 1介2合 如果連一擊都改勁 咁弓真係仲屈機.. 樓主你得閒可以去PK場轉個圈留意下D弓手單P都團P, 基本上有某幾隻弓手 每下都打中人 同埋用雙介一擊既機會真係冇乜

無際的青空

弓手練功熱門  又能獨自洗魔石  單練寵  其實好處已經很多了~
近戰類沒資本很難練  法師也一樣  而且法師要練的技能還不少
弓手算是CP值最高的職業了  白手起家也不怕沒錢的職業

敬畏的寂靜

會學「一擊必中」弓手,已經不是一個好弓手。
作為一個好弓手~技能應該是︰
亂射X1
亂射X2
....
亂射X10

打王拎斧合仲好過你用一擊必中;P

評分

參與人數 1金錢 +1 收起 理由
追風啊富 + 1 贊一個!

查看全部評分

管理員

銅牌保證金勳章銀牌保證金勳章金牌保證金勳章

正確的

一擊必中LV1                必殺:30,傷害增加%:1,
一擊必中LV2                必殺:31,傷害增加%:3,
一擊必中LV3                必殺:32,傷害增加%:6,
一擊必中LV4                必殺:33,傷害增加%:9,
一擊必中LV5                必殺:34,傷害增加%:12,
一擊必中LV6                必殺:40,傷害增加%:20,
一擊必中LV7                必殺:42,傷害增加%:23,
一擊必中LV8                必殺:44,傷害增加%:26,
一擊必中LV9                必殺:46,傷害增加%:29,
一擊必滅                     必殺:48,傷害增加%:40,

戒驕戒躁LV1                必殺:40,傷害增加%:5,
戒驕戒躁LV2                必殺:42,傷害增加%:10,
戒驕戒躁LV3                必殺:44,傷害增加%:15,
戒驕戒躁LV4                必殺:46,傷害增加%:20,
戒驕戒躁LV5                必殺:48,傷害增加%:25,
戒驕戒躁LV6                必殺:50,傷害增加%:30,
戒驕戒躁LV7                必殺:52,傷害增加%:35,
戒驕戒躁LV8                必殺:54,傷害增加%:40,
戒驕戒躁LV9                必殺:56,傷害增加%:45,
真•戒驕戒躁               必殺:58,傷害增加%:50,

禁止訪問

路旁的落葉

都係果句總結:

碧咸唔會用嚟打前鋒,卡斯拿斯唔會派去做中場,C朗唔會指去做後衛,美斯唔會識守龍。

我講咗D咩?你自己參透下∼:lol:lol:lol

路旁的落葉

GameMaster 發表於 2014-1-22 10:21
正確的

一擊必中LV1                必殺:30,傷害增加%:1,

水藍服的修正嗎@_@?

管理員

銅牌保證金勳章銀牌保證金勳章金牌保證金勳章

天逆紫 發表於 2014-1-22 11:31
水藍服的修正嗎@_@?

本來就是這樣的
其實網站好多都有錯

呢喃的歌聲

有冇人可以解釋下必殺愈高 係咪愈高機會出到必殺…咁會唔會加到攻擊力?

奔跑的春風

pk1314520 發表於 2014-1-22 12:13
有冇人可以解釋下必殺愈高 係咪愈高機會出到必殺…咁會唔會加到攻擊力?

你呢個問題都幾有趣..
咁攻擊力愈高係咪愈高傷害?--

無名的旅人

241190762 發表於 2014-1-22 10:52
都係果句總結:

碧咸唔會用嚟打前鋒,卡斯拿斯唔會派去做中場,C朗唔會指去做後衛,美斯唔會識守龍 ...

美斯守龍係好勁嫁!;P
唔信上網搵片睇下:lol

敬畏的寂靜

twh 發表於 2014-1-22 14:05
美斯守龍係好勁嫁!
唔信上網搵片睇下

拿掉你的刻板印象 聆聽不同領域的聲音 跟著我一起信仰

手機版|Archiver|BlueCrossgate

GMT+8, 2024-4-29 02:15 , Processed in 0.098447 second(s), 38 queries , Gzip On.

© Powered by BlueCrossgate

返回頂部