Welcome to 水藍魔力!

帳號註冊
基本設置

贊助我們
商城道具
遊戲資料
最新公告
帳號資訊
水藍攻略 Wiki
下載區
忘記密碼
帳號轉移
聯繫GM

常見問題
家族領域
名字變更
違規舉報
什麼都有、什麼都賣!
你有沒有看到漢克?
沒有!

角色移除

水藍攻略網

社群招募 & 群組發佈

搜索
樓主: gameisfireforce

[遊戲討論] 為什麼要推高料理價錢?!

路旁的落葉

gameisfireforce 發表於 2014-4-8 16:33
你地係事主,你出黎講仲好

有人損 有人利

至於我自己來講 我都計唔到係利定弊
成件事可以好主觀咁睇

觀點與角度不同

水面上的小草

大家一起加油吧 !!
廣告一下 !!
接訂900MP食材 ,
每天能出60套以上 .
或是接訂900MP料理 .
料理為100組為單位 .
下單後1-2天能出貨 XD

邁步前進者

大量收購的人等於把自己的錢分到各廚師手中,結論係損己(收購者)利人(廚師)
對買家沒影響,表面上買家要多花$去買料,實際上如果買家認為可以接受,就不算受損
如果無法接受,價格自然會回落

奔跑的春風

cheukkin1991924 發表於 2014-4-8 17:23
大量收購的人等於把自己的錢分到各廚師手中,結論係損己(收購者)利人(廚師)
對買家沒影響,表面上買家要多花 ...

獵人好可憐 每天本身就接不完的訂單 廚師賺飽飽 獵人掛慘慘:'(

邁步前進者

我所講既都係憑經濟概念
冇玩生產唔清楚情況
想問下點解會有接不完的訂單@@?通常訂單多產品價唔係就會漲既咩?
如果有人長期低價大量出售,冇理由仲有咁多訂單?

奔跑的春風

cheukkin1991924 發表於 2014-4-8 17:38
我所講既都係憑經濟概念
冇玩生產唔清楚情況
想問下點解會有接不完的訂單@@?通常訂單多產品價唔係就會漲既 ...

水藍廚師 一位 需要材料 就是100S起跳 一樣 大量收購價格 大家就是 平賣

光3等 只有250價  5等 400~500(不過很少) 通常都是400~450      

一個廚師做600MP 就可以讓獵人 有獵不完的訂單   

像我 之前玩廚師 訂單一次就是120~300S 訂單 每天最少交貨40~60S給我 不然我也沒辦法交貨 因為真的做不急

邁步前進者

不太明白,據我理解你意思是獵人至少要交'40S/1天'給廚師
那40S要掛多久左右?
正常情況應該是:獵人接單交貨時間不夠(太大量)-->不接單/先存一定量的貨(再接單的時候就肯定有貨交了)-->能交貨的獵人少了,廚師收貨困難了,廚師要用更高價收貨

奔跑的春風

cheukkin1991924 發表於 2014-4-8 18:01
不太明白,據我理解你意思是獵人至少要交'40S/1天'給廚師
那40S要掛多久左右?
正常情況應該是:獵人接單交貨 ...

撇開高等材料不談

講600MP   千魔   2隻獵人一趟 45~50分 就有20組UP 二趟就夠 40S UP 有安產更多 沒受傷

我今天下單 主要就是 無線收材料 但是一次 我會分給好多獵人接單 不可能只給一位 因為絕對不夠

還要考慮到 獵人訂單消化不了跑掉的因素

所以我一次要給我 最少20~40SUP以上 不然 廚師的訂單 通常也是10S以上

所以你怎麼獵 牛肉 或者 鹽巴 醬油 人都會大量收 不過大致上都會 3等自己獵 牛肉下訂單 當然你可以選擇自己的方式去分配工作

一次火谷 如果是法師 10S可能剛到15樓 就差不多了 (大概抓個數) 所以法師收料理 最少都是20S以上

16S 600MP 就是 20S俎的材料  20Sㄧ套 做16S 600MP

加上分披散貨 一天賣40S以上沒有問題  所以就最少要有50S以上一套材料   40 = 36 600 MP

地上的月影

反正不管漲價有沒有成功
廚師們還是可以用高於倒店價快樂擺攤
賺多賺少而已
從LV2開始只要做得出來就賣得出去
這種HAPPY STORY
我可是不曾在造武防身上見到過啊

擺攤如果擺成本價就賣不出去的事情
想必水料的想都不曾想過吧
擺攤擺略高於倒店的任挑賠本價賣出去我還要跪下來感謝上帝
想必水料的想都不曾想過吧
生產系只有造武防才有資格講我最爛市
以上只是個人怨念而已

反正漲不漲也都是市場機制
不合理就會消失
說實話我真佩服砸錢造勢的人
是對料價看不過去的善良大富豪呢
還是預備推高料價的快樂小料商呢
這事
真是有趣
真是有趣

評分

參與人數 3金錢 +3 收起 理由
螢光凌 + 1 水料價格有保証, 裝備價格只求不虧本賣出去
gameisfireforce + 1 很給力!
0916813816 + 1

查看全部評分

百靈耐、精三、十技LV67小刀名師,有騎乘沒水晶

水面上的小草

其實我覺得

有人用超高價4500蚊去收MP

都唔會影響到人地跟你用超高價收

廚師都會好主動咁搵4500收的人去賣

最後個市價都係無變到

咁D人無MP咁點算,咪轉食其他MP囉,同家族買囉

再唔係自己開隻人黎升囉,反正升6技好易,仲可以去刷聖魔石搵過夠

唔係再有人大量去收600MP嫁啦

最後難為左都係D新手

呼籥大家唔好屈服,高價去收

最多咪唔升LV囉,做咩要比人老屈搵笨

廚師就繼績賣比佢地啦 到時越黎越多廚師

睇住呢行死落去

評分

參與人數 1金錢 +1 收起 理由
螢光凌 + 1 肯定有影響到人, 如法系職業

查看全部評分

水面上的小草

gifc7841 發表於 2014-4-8 18:24
反正不管漲價有沒有成功
廚師們還是可以用高於倒店價快樂擺攤
賺多賺少而已

只求不虧本? 11B槍11B斧
試過只賣5,6萬   (當時魔晶25水)
還被人PM說: 我以為失敗品可以很便宜= =
現在都只敢賣個3-4萬 :)

評分

參與人數 2金錢 +2 收起 理由
gifc7841 + 1 我以為成功品可以貴死你= = ←頂裝就是.
螢光凌 + 1 神馬都是浮雲

查看全部評分

奔跑的春風

聰明豬 發表於 2014-4-8 19:24

:) 辛苦了         

地上的月影

聰明豬 發表於 2014-4-8 19:24

SORRY啊
我都做一般品不需魔水材料的那些來用
賣的話光礦條成本我都覺得自己虧得像白癡
魔水製品拿來當商品真是挑戰心臟
這類高貴製品
向來秉持"可代工但自備材料"的原則
做好的產品那種銷售狀況你懂
要是自備料來代工
做好要是數值不好
對方給你來個登出跑路或用數值爛作藉口殺價(反正做好了不賣,虧的是生產)
只會氣死自己

評分

參與人數 1金錢 +1 收起 理由
chantt93 + 1 對!怎能用11裝來比

查看全部評分

百靈耐、精三、十技LV67小刀名師,有騎乘沒水晶

敬畏的寂靜

gifc7841 發表於 2014-4-8 19:41
SORRY啊
我都做一般品不需魔水材料的那些來用
賣的話光礦條成本我都覺得自己虧得像白癡

哈~
拿9閃盾來說~
運氣不好來個9閃0命  
還不如8閃盾

邁步前進者

回68# 雖然你說了一大堆,但感覺跟價錢沒什麼關係- -可能我理解能力有問題吧..
          但如果我是獵人,有很多人跟我收貨,我就會在合理範圍內加價
       相同地,少人跟我收貨,就降價,如果降到我接受唔到既價
       即係市場上應該太多獵人,咁唯有暫時放棄,唔掛獵人住
回69#真是有趣+
        在我看來是兩伙廚師在比財力

手機版|Archiver|BlueCrossgate

GMT+8, 2024-5-15 08:38 , Processed in 0.095854 second(s), 32 queries , Gzip On.

© Powered by BlueCrossgate

返回頂部