Welcome to 水藍魔力!

帳號註冊
基本設置

贊助我們
商城道具
遊戲資料
最新公告
帳號資訊
水藍攻略 Wiki
下載區
忘記密碼
帳號轉移
聯繫GM

常見問題
家族領域
名字變更
違規舉報
什麼都有、什麼都賣!
你有沒有看到漢克?
沒有!

角色移除

水藍攻略網

社群招募 & 群組發佈

搜索
樓主: gameisfireforce

[遊戲討論] 為什麼要推高料理價錢?!

呢喃的歌聲

no1jr5566 發表於 2014-4-6 21:11
講難聽一點 ..
我跟我室友一起玩時間常常搭得上因為我們是同班同學 ..
花個1小時做料理  ..

認同 如果玩個遊戲都甚麼自己來的話
真的太無聊了

奔跑的春風

看來我的10技廚為了你而開 ;P

奔跑的春風

歡迎各大 獵人 材料訂價多1.5倍 ;P   

呢喃的歌聲

600mp 4500唔算過份啦其實

奔跑的春風

700 MP *1.5 7500 有人要收嗎 現做:o

水面上的小草

贊成物價全部上升1.5倍(包括服務  製造 水料 寵物 水幤等)

因為全部都面對緊爛市,同時亦要付出

所以要一視同仁,全部上升1.5倍

嫌貴全部自己做;P

水面上的小草

什麼該漲什麼不該漲大家應該也知道把?
時間=金錢.
我支持現在有些東西不符合應有的價格漲價

但是不代表一律漲價,
這樣只會造成剛加入的玩家玩不下去,
在舉例好了,
我在這遊戲也待2個月了,
遇過幾個玩家都是組成一個小團體,
大家不練重複職業,
大家互相照應根本不用怕市場大亂,
不過這是大家想要的嘛?
再說一句常說的話,
這遊戲已經夠少互動了,
難道連買賣也要把它給抹殺嘛?

呢喃的歌聲

這件事情重點在於600MP太多人做,導致價格低落
印象中正常價600MP約4500
與其他東西應該...沒有什麼關係的...
請大家不要硬扯些有沒的

奔跑的春風

嫌貴自己做 最簡單的方式 不想花錢就自己花時間
裝備貴 自己做 自己練 看看多少整出一套你要的頂裝 要花多少

一個料理 600MP 收購材料實賺 都有1800 1組  做的時間多? 16S 需要50分中做完 不算騎寵 賣完只需5分鐘
整個過程 只要等 人家獵好你來做 28800 感覺不是很多?~ 沒關西 我們換換跑道

製造業   武器就不說了 我怕算出來各種辛酸湧入生產大大心頭
來說說防具吧  百靈 只能靠自己練 還不能靠別人練  頭先要花150~200萬 整到11技 你說這錢誰要買單?

防具頂裝賺很多?  一套頂PK裝 用到天荒地老海枯石爛  寶石看個人能力來自己加寶
頂命重裝 阿好貴貴? 甲500 盾600 水靴 還收到1300
都還沒說一張皮收到15000*2 一雙爛靴200水    庫存2X 3X個 7~9命 大有人在
水靴更可憐 3命~8命  3~5命  庫存 報廢ING   
http://www.youtube.com/watch?v=bqlIRbRKGyE

嫌貴裝貴 自己整 嫌料理貴 自己做 沒什麼好抱怨的     
一堆防具 7~8 3000 2000 賣的大有人在 這些 掛整天 頂多賣個幾件 還要被扣10%

一把武器 除了回力標 近戰1~9有人要收? 除了戰斧3~4B 其他要賣 根本 哭哭 而且還不能漲價被嫌貴

一把11武 2~7萬(槍) 整50把 就要100~350萬 次頂 雙頂 才有人要收 必竟要PK用 為何要整50把? 光我自己11A件 一把機率就是13X/1

其他生產就不說了 自己算算機率 再看看自己人品吧

一把多少? 賣你 1000水 都還不划算 還在嫌貴 不然 雙頂 你整我來收  我只需要去找人拿7~8等 普通裝

練等無憂無慮 PK套裝買一套 重此不用在看人臉色 這樣還不好?

為何現在沒人要 做現貨? 都是代造 ?   讓你知道 頂裝多難搞!!!

老實說 該漲價的 根本不是料理 而是裝備;P   照這比例 跟時間 生產 花費 都比廚師還來的多

600MP 3600 秒殺天天賣  騎寵50分 可以做32S 等於5萬6  賣一把10等武器 扣掉成本 還賺不到一萬 而且他媽要掛賣好幾天

更不用說來要供應你們 練等級做種族         

評分

參與人數 1金錢 +1 收起 理由
qaws888819 + 1 贊一個!影片好有梗...XD~

查看全部評分

無名的旅人

維持 1.5倍是商店價的1.5倍吧,鍋好做好賣但賺頭其實還好  商店就賣3000了

呢喃的歌聲

0916813816 發表於 2014-4-7 02:14
嫌貴自己做 最簡單的方式 不想花錢就自己花時間
裝備貴 自己做 自己練 看看多少整出一套你要的頂裝 要花多 ...

承大大貴言
早在一個月前就明白了
所以就開了自己需要的裝備
洗百靈根本不難
衝10等依照現在物價也是很輕鬆
反正大家在爛市,大可吸收大家的爛市價原料,真爽

所以啊,我勸大家都自己開裝備生產
大家都有自給自足吧!

水面上的小草

,

600MP爛市,因為太多人做,所以價格越來越低

但仍然一堆人去做,點解?唔通佢地傻? 唔係,因為仲係有利潤

點解D人成日話打石好快搵錢,又話3開里洞一轉都3萬啦

咁我又想問,咁你又唔去打石?做乜係到做料理

試問有幾多人堅持到3開去打4,5粒鐘石?

做料理辛苦?原來打石唔辛苦嘅

回歸主題,料理加價,絕對贊成

但唔該所有野都同我一齊加價

料理爛市?我想講裝備仲爛市過你,D裝整完出黎,直頭無人買

最慘仲要賣比NPC,我都未同你計洗靈升技果D時間成本

講到料理,點可以唔提藥水,藥水市場有幾大?

料理就因為多人做所以爛市,但藥水就係因為無乜人買所以爛市

講完藥水,又到服務業,維修鑑定醫生,你掛成日我都唔知有無賺到六,七萬

真係名正言順開黎為你服務,等你唔洗升技,咁服務業係咪更應該加價??

講埋水幣,我覺得水幣真係最爛市果PART

1水先=1200~300,之前仲1:1100,立即無人賣先迫住升價

拎真錢黎買先回報咁少,係咪應該都加價?

收料理果個人好似好偉大咁,不過唔好正係為大部份人(自己人?)發聲

唔該為埋其他行業,小數人著想,將所有價錢提升1.5倍

廚師們都唔好咁自私,市係你地自己爛返黎,唔好只為自己著想

係就唸埋其他行業,一齊加價

敬畏的寂靜

tom1888 發表於 2014-4-7 20:32
600MP爛市,因為太多人做,所以價格越來越低

但仍然一堆人去做,點解?唔通佢地傻? 唔係,因為仲係有利潤

我係覺得~料理市場應該由自己調整
有一班人~高價$4500收600MP
然後用NPC價$3150賣出去
我真的不知道是"損人利己","利己利人",還是"害人害己"
還是....."利人害已"?

水面上的小草

gameisfireforce 發表於 2014-4-7 20:43
我係覺得~料理市場應該由自己調整
有一班人~高價$4500收600MP
然後用NPC價$3150賣出去

SOR我打錯...唔係樓主= =我已經改返

水面上的小草

亞城雜貨店600mp/3000,
每當他們收一組就是虧1500,
真不知道那些整天以為人家要做什麼壞事的人,
有沒有那麼大愛,
還是純粹多花1500買一組料感到不爽?!

手機版|Archiver|BlueCrossgate

GMT+8, 2024-5-16 00:33 , Processed in 0.092220 second(s), 27 queries , Gzip On.

© Powered by BlueCrossgate

返回頂部